Hanhunden.

Det siger sig selv at det ikke er her, det store problem ligger. - Dog kan ejerne forberede sig og sørge for at hanhunden er "afprøvet" - Lad ham indgå i parringer med naboens tæve, hvis der er mulighed for det. GDS  ser gerne at hanhunden har en vis erfaring og har vist sit værd.

Ofte er det en smertefuld oplevelse for tæven og i sjældne tilfælde vil hun forsøge at stikke af, selv om parringen er gennemført. - Det kan medføre skader på hanhunden, hvorfor tæveejeren instrueres i at fasthold tæven og berolige hende. - Så vær sikker på at tæveejeren er bevist omkring sin del af aftalen.

Tæven.

Noget af det sværeste ved avlen er at ramme det rigtige tidspunkt. Nogle af os lærer vores tæver at kende og andre, som os, har en viril hanhund til at hjælpe med tidspunktet, men det er ikke alle forundt og derfor er det ofte at vi anbefaler at få hjælp af dyrlægen og heller ikke her er det altid at den nødvendige ekspertise er til rådighed, så derfor vedlægges denne mail fra en af vore medlemmer.

” Hej begge to

 Vi har nu fået fortaget de nødvendige test på Hailey, og det viser sig, at hun først topper mandag. Anbefalingen er derfor, at vi parrer mandag og tirsdag.

 Jeg kan i øvrigt anbefale Canicold International i Glumsø, som udelukkende har specialiseret sig i fertilitet på hunde. Det kan være andre medlemmer spørger ind til det, her på Sjælland, og så kan I give den information videre.

De var super professionelle, og der blev udført vaginalcytologi, vaginoskopi og progesteronmåling. Vi er derfor meget trygge ved, at følge deres anbefaling.

Så er der bare tilbage at håbe, parringen forløber som planmæssigt i næste uge ;) 

Tak for hjælpen :)

Mange hilsner

Henrik, Brith og Hailey ”


NB: Vi kender endnu ikke resultatet, men det er rart at der findes steder med stor ekspertise og vi kan kun blive klogere.

vaginalcytologi, vaginoskopi og progesteronmåling????

Jeg har endvidere vedlagt lidt ekstra materiale som forklarer noget om ovenstående udtryk og et link til Canicolds hjemmeside med prisliste, så alle har mulighed for at vurdere om det er her i skal hen.

Specielt til tæveejere:


Tips til tæve ejeren!


 

 

Du vil gerne have hvalpe på din tæve, så hvad skal du gøre?



Det er bestemt ikke nogen selvfølge at få sin tæve parret. Vi har igennem tiden oplevet flere forskellige problemer med parringsforløbet og nogle gange skal det slet ikke ske. Hundene ved instinktivt når der er noget galt og det kan være alvorligt eller mindre betydningsfuldt, men det er under alle omstændigheder noget du skal have med i betragtning, hvis det mislykkes gentagne gange.

GDS har indkøbt 4 bøger omkring hundeopdræt, som kan lånes.

 

 

Tæven sætter sig på rumpen, hver gang det er lige op over!


(Det kan blot betyde at det er for tidligt i forløbet, men kan også være at tæven af en eller anden grund ikke mener at det er den rigtige løsning. Vi har oplevet en tæve som over 3 forskellige løb, blev ved med at sætte sig og det viste sig senere at hun havde en cyste på æggestokken, men det kan blot være at ”kemien” ikke er i orden, så derfor er det altid en god ide at ha' en backup)


 

 

Hanhunden er ivrig og humper løs, men kan ikke finde indgangen!


(Det kan blot være en uerfaren hanhund, hvilket kan løses ved at hjælpe ham. Ofte vil han dog ikke finde sig i denne form for hjælp og der kan også være andre ting i vejen. - Igen kan det vise sig at være en god ide med en backup!)


 

 

Hanhunden snuser og er ivrig, men hopper ikke på, eller hopper hurtigt af igen!


Der er en god grund til at parringer som oftest foregår hos ejeren af hanhunden. Hvis det er en hanhund som er blot en smule usikker på omgivelserne, kan det medføre udeblivelse af parringen. Hunde er flokdyr og som de fleste ved, er det i naturen sådan at den stærkeste får gevinsten. I dette tilfælde kan det være en god ide at ejerene på skift forlader skuepladsen i en kort periode. Både tæve og hanhund ser ofte ejeren som øverst i hierarkiet. Af samme grund er det værdifuldt med en hanhund som ikke føler sig truet og kræver sin ret.


Hvornår er det, det rigtige tidspunkt?


En fornuftig tæveejer følger godt med i tævens cyklus og er observant i perioden op til et løb. På den måde ved du med større sikkerhed, hvilken dag tæven starter sit løb. Herudover kan du følge kønslæbernes udvikling i forløbet. De hæver op og umiddelbart før hun er klar, vil de falde en lille smule. - Blodet er en anden indikator. Brug toiletpapir eller lign. og læg mærke til hvordan farven ændres fra rigtig rød til ”tyndt saftevand” - Så er det tid. Og så vil tæven flytte halen på markant vis, så snart hanhunden kommer tæt på.

Husk på at der er stor forskel på tævernes opførsel. Nogle tæver er villige fra dag 6 – 18. Andre kan først parres ”på dagen”. - Hos nogle tæver gør det ondt, og andre ser ud til at nyde hele processen.

Og for at gøre ondt, værre: Så er det slet ikke sikkert at det er samme cyklus ved næste løb.

Er du usikker, så få hjælp af dyrlægen til at finde det rigtige tidspunkt. Det kan gøres ved hjælp af en blodprøve. Og få den taget omkring 5. dagen i løbet.


Tæven snerrer af hanhunden!


Meget tyder på at det er for sent med en parring. Sent i forløbet er det naturligt at hanhunden stadig viser interesse, men tæven afviser på grov maner. (Det er det eneste han forstår!) Efter gentagne forsøg med samme resultat, bør forløbet afsluttes og parterne gå hver til sit.


Tæven går tom!


Det kan jo ske at i får gennemført en parring men at tæven går tom. Det kan skyldes mange ting. - Herbes, forkert tidspunkt og et væld af forskellige andre sygdomme. - Så derfor er det vigtigt at man har aftalegrundlaget på plads, så der ikke er tvivl om en evt. omparring.





Det mest normale løb for en tæve!
  • (1. dag) Lidt rødt/brunt blod
  • (2-3 dag) Klart rødt blod
  • (7-9 dag) aftagene blødning og samtidig falder 1. ægløsning
  • (10-14 dag) Ingen eller meget lidt blod, meget hævet. Tæven vil parre sig med alt og alle. samtidig starter 2. og bedste ægløsning. Hormonet som binder sæden til ægget er på toppen. Her siger en blodprøve at tæven er klar.
  • (12-18 dag) Nogle tæver får en 3. ægløsning, men det hormon som binder æg og sæd sammen er aftagende og resultatet er ofte få hvalpe (små kuld)